solunum yetmezliği nedir No Further a Mystery
Wiki Article
Oksijen eksikliği nedeniyle beyne yeterli oksijen gitmez ve bu da baş dönmesi ve kafa karışıklığı gibi belirtilere yol açabilir.
Akut solunum yetmezliği, kritik durumdaki hastaların yoğun bakım ünitesine yatırılmasının yaygın nedenlerinden biridir. Yoğun bakım ünitesinde uzun süreli yatış gerekse de bazı hastalar için bu süre daha kısa olabilir.
Bu nedenlere bağlı olarak solunum yetmezliği gözlenebilir. Solunum yetmezliği belirtilerini taşıyan hastaların doğru tedavi planlaması için mutlaka göğüs hastalıklarına başvurması gerekir. Doğru tanı ve teşhis yöntemleri, hastalığın zamanında tedavi edilmesinde ve yaşamsal risklerin ortadan kaldırılmasında etkilidir.
Solunum yetmezliği, dokularda yeterli oksijen bulunmadığında veya kanda çok fazla karbondioksit bulunduğunda meydana gelir. Bazı durumlarda her ikisi de görülebilir. Bu nedenle solunum yetmezliği iki ana türe ayrılır:
Altta yatan nedene yönelik tedavi: Solunum yetmezliğine neden olan durumun tedavisinin sağlanmasıdır.
Bunlar dışında göğüs bölgesine darbe alma, trafik kazası gibi faktörler sonucu akciğer çevresinde oluşan doku zedelenmeleri ve kaburga travmaları da akciğer fonksiyonlarında bozulma meydana getirebilir. Aşırı alkol ve sigara tüketimi, soba zehirlenmesi ya da zararlı kimyasal maddelerin solunması da akciğer sağlığını tehdit eden faktörlerdendir.
Hışıltı solunumun nefes verme (ekspiryum) fazında duyulabilen patolojik bir sestir. Çocuklarda astım ve Akut Respiratuar Distres Sendromu, erişkinlerde KOAH “hışıltının” tipik olarak duyulduğu hastalıklardır.
Kronik solunum yetmezliğinde solunum fonksiyonu kalıcı ve yavaş ilerleyen bir şekilde bozulmaktadır. Kronik solunum yetmezliği yaşayan hastalar bu belirtileri sürekli yaşadvertıkları için zamanla tolere edebilmektedirler.
Larinx: Sesin oluşumunu sağlayan ses tellerini barındıran bu yapı, havanın trakeaya geçişini kontrol eder.
solunum yetmezliği tipleri Her iki durumun bir arada yaşanması mümkündür ancak yalnızca bir tanesinin olması bile kişide ciddi sağlık sorunlarını meydana getirmekte, hayati tehlike oluşturmaktadır.
Kapiller sistem ve alveoller arasında alveoler- kapiller zar; vardır. Bu zar, kapiller endotel sistemi, kollajen dokudan oluşan interstisyel aralık ve alveoler epitelyum olmak üzere üç anatomik yapıdan oluşur. İnterstisyel aralık ve vasküler yatak arasında sürekli bir sıvı ve gaz alışverişi vardır.
Solunum gazı analizi: Bu test, kanınızdaki oksijen ve karbondioksit seviyelerini doğrudan ölçerek solunum yetmezliği teşhisine lawnımcı olabilir.
Solunum yetmezliği tedavileri, altta yatan sorunlara bağlıdır. Bu nedenle solunum yetmezliğine neden olan faktörlerin tedavilerine bağlı olarak iyileşme süreleri değişir.
Bilgi Sistemleri bölümleri tarafından hastanemiz sistem ve uygulamalarının veri güvenliği kapsamında tüm gerekli teknik ve idari tedbirlerin alınması,